 
Sağlık:
İlk kontrolümüzü sağlık açısından yapmamız gerekir çünkü sağlığı yerinde olmayan bir köpek, karakteri ve davranışları ne kadar yüksek olursa olsun hastalığın verdiği sebepten dolayı başarısız olur. Sizinde yavru seçiminin bu noktasına çok önem vermeniz gerekmektedir. Seçeceğiniz yavru sizinle birlikte 14-16 yıl ve günün çoğunluğunda birlikte olacaktır. Köpeğinizde ortaya çıkacak bir hastalığın sizi çok üzeceği kesindir. Uzun zaman sonraki hastalıkları tahmin edemesek de, sağlıklı bir yavruyu seçmek zorundayız. Daha sonra onu veteriner kontrolünden geçirerek ilerideki hastalıklara karşı aşılarını yaptırmalıyız. Bu aşılardan bazıları üretici tarafından yapılmış olabilir, bunun için yavruların aşı karnesini isteyin ve kontrol ederek parazit kontrolünün yapılıp yapılmadığını ve hangi aşıların yavrunun üzerinde olduğunu değerlendirin. Sizlere köpekler için önerilen aşı takvimi sağlık bölümünde verilmektedir. Yavrulara genel olarak baktığımızda yukarıda daha önce saydığımız özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu özellikleri tekrar hatırlamak istersek;
- Canlı görülmelidirler.
- Dokunulmasına izin vermeli, aşırı ürkeklik veya saldırganlık gözlemlenmemelidir.
- Bir yavru diğer kardeşleri üzerinde hâkimiyet kurmuş olabilir. Diğer kardeşler ona boyun eğebilir. Bu doğal bir davranıştır, sürü kurallarının işlemeye başladığının göstergesidir.
Sağlık Kontrolleri:
Canlı, hareketli ve size cevap veren yavrulardan birini ön ayaklarının vücut ile birleştiği yerden iki eliniz ile yavaşça kaldırın ve kalçasını destekleyerek tutun. Bu sırada yavrunun sizden korkmaması için ani hareketler ve sesler çıkarmayın ve sağlık kontrollerine başlayın.· Köpeğinizi satın alıyorsanız “viral hastalıklara karşı” sağlık garantisi veren satış
sözleşmesi yapmalısınız bu çok önemlidir. Ticari kaygıyla bazı gözü dönmüş kimi satıcıların “bende öleceğine müşteride ölsün” mantığı ile komik paralara yavru sattıklarını unutmayın.· Hayvanın gövdesinde yara, şişlik veya bir ur olmamalıdır.· Gözlerde olağan dışı akıntı olmamalıdır. Gözlerini kontrol etmek için bir parmağınızı yavrunun göz hizasında hareketli olarak sağa sola çevirin ve gözün takibini inceleyin.· Kulaklarda akıntı ve koku olmamalıdır. Bu kontrolü ya da diğer kontrolleri yaptıktan sonra yavruyu yere bırakın ve sağ ve sol kulakları hizasında ellerinizi çırpın, yavrunun davranışını gözlemleyin. Sesi duyuyor mu?· Burun nemli gözükmeli, çok kuru olmamalı ve akıntı gözlemlenmemelidir.· Dişler beyaz, sağlıklı görülmeli, diş kayıpları olmamalıdır.· Ağız mukozası pembe renkli olmalıdır.· Nefes alışını dinleyin. Akciğerlerden veya burundan hışırtılı sesler gelmemelidir.· Nefesini koklayın. Ağır bir koku gelmemelidir. Eğer var ise bu durum hastalık belirtisi olabilir.· Genital organlarını kontrol edin. Akıntı olmamalı ve ağır kokmamalıdır.· Derisini ve tüylerinin parlaklığına bakın. Bit, pire kene gibi asalaklar olmamalıdır.· Karın alt bölümünü kontrol edin. Normal doku yapısı dışında bir şişlik olmamalıdır.· Yavrunun dışkısının kıvamına ve dışkıda hareket eden bir canlı olup olmadığına( iç parazit) bakın.
Karakter:
Gerekli sağlık kontrollerini yaptıktan sonra sıra yavruları karakter açısından test etmeye ve sizin yapınıza uygun bir yavru seçmeye geldi. Yavruların sevimliliği sizi yanıltmasın, aceleci davranmayın ve kendinize özgü bir yavru seçin. Yavruların hepsi sevimli ve doğal olarak yaramaz olurlar; ancak hepsinin kendine özgü karakteri vardır ve siz yaşam tarzınıza uygun bir yavruyu seçmelisiniz. Bu seçimi yapmakla ileride karşılaşacağınız birçok sorunu da daha ortaya çıkmadan yok edecek ve küçük
hbhbbb yavrunuza beslediğiniz sevginiz azalmadan onu büyüteceksiniz. Pek çok köpek sahibi severek ve özen göstererek aldığı köpek yavrusu için ileride “baş belası” olarak söz etmektedir. Bu sorun yavruyu alırken karakter testi yapmamaktan ve yavrunun gelişme esnasında yöneltilen yanlış davranışlardan kaynaklanmamaktadır. İleride böyle bir duruma düşmemek için bu testi uygulayın ve yazımın başında söylediğim ve bu sayfalarda anlattığım gibi yavrunuza doğru ve kuralcı bir şekilde davranmaya özen gösterin.
Yavru çok hareketli, girişken ve sevecen davranıyor, çok az tereddüt ediyor ise:
Bu davranışı sergileyen yavrunun öz güveni yüksektir. Çevresindeki olayların farkındadır ve hemen yanıt vermektedir. Yeni bir iletişime kolayca uyum sağlamaktadır. Bu yavru ileride hareketli olacaktır. Aynı zamanda ev ortamıyla ve çevreyle uyumlu bir ilişkisi kuracaktır. Tabi ki doğru bir sosyalleşme süreci yaşatılması koşulu ile. Eğer enerjik, hayat dolu, sık sık yürüyüşe veya koşuya çıkan günün büyük bir bölümünü köpeğinizle geçirecek ve geçirmek isteyecek kişiler için birebir.
Yavru hareketli, girişken, sevecen, çok az kararsızlık geçiriyor. Aynı zamanda atılgan ve kardeşleri üzerinde baskın yapıda ise:
Bu davranışı sergileyen yavru lider olma isteği içerisindedir. İleride çok hareketli, eğer başarabilir ise arkadaşları üzerinde hâkim ve biraz inatçı olacak, eğitiminde zorlanacaksınız. Size kendi isteklerini kabul ettirmeye çalışacaktır. Bu yavru ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için uygun değildir, daha çok deneyimli bir kişi için uygundur. Yavruyu almak isteyen kişi yukarıdaki koşullar içinde kendini hazır hissetmeli, yavruyu çok şımartmamalı daha katı bir yapıya sahip olmalı, kurallardan ödün vermemelidir.
Yavru kardeşleri ile oyuna az katılıyor, ürkeklik gösteriyor ise:
Bu davranışı sergileyen yavru ise ileride pasif olacağının işaretini vermektedir. Diğer kardeşlerinin güdümüne girmiş gözüküyor. Bu yavru; normal bir yaşam tarzınasahip, günümüzün birçok bireyi gibi işten eve, evden işe gelen kişiler için uygundur. Bu tip yavruya sahip olmak isteyen kişi aynı zamanda bütün hayvanları çok sevmeli, sabırlı olmalı sinirli bir karaktere sahip olmamalıdır. Sinirli bir birey, en üst düzeyde atak ve sokulgan karaktere sahip bir yavruya bile doğru davranışları öğretemez; onu içinde bulunduğu ruh halinden daha zor durumlara sokabilir. Oysa bu yavru için her zamankinden daha sevimli, sabırlı olmalısınız. Çünkü köpeğiniz ürkeklik gösteriyor bu ürkeklik ise ancak ve ancak yavruya yumuşak ve sabırlı davranışlar ile önlenebilir. Bu yavrunun sosyalleştirme eğitimine çok önem verilmeli ve daha uzun sürede yapılmalıdır. Ani yüksek seslerden ve davranışlardan uzak tutularak özenle yeni durumlarla ve insanlar ile tanıştırılmalıdır. Özellikle ilk tanışmalar önemli olduğu için gereken dikkat gösterilmelidir. Örneğin bir arkadaşınız ile yavrunuzu tanıştırıyorsanız, arkadaşınıza ani hareketlerden kaçınmasını yavaş hareketleri ile ona sevdiği yiyeceği veya oyuncağını sunmasını ve sevmesini istemelisiniz. Bu davranış mümkün olduğu kadar çok kişi ile yapılmalıdır. Ya da araç trafiği ile tanıştıracaksanız ilk önce en tenha yolları tercih etmeli ve yola fazla yaklaşmamalısınız.
Koruma Köpeği Seçimi İle Yavrulara Uygulanacak Diğer Karakter Testleri:
Birçok kişi koruma amacı ile köpek istemekte ve almaktadır. Ancak her köpek koruma yapamayacaktır. Bu özellik onun genlerinde ve kalbinde bulunmalı ve koruma içgüdüsü güçlü olmalıdır. Koruma köpeği seçiminde en önemli nokta yavrunun ailesinin özellikleridir. Genetik kalıtımla yavruya aktarılan koruma ve savaşma içgüdüsü ile cesurluk ne kadar yüksek ise yavru o kadar başarılı olur. Bunun için yavrunun anne ve babasını görev yaparken izlemeniz seçeceğiniz yavrunun geleceği hakkında bilgi almanıza yardımcı olur. Diğer bir önemli unsur da cesarettir. Köpeğin koruma içgüdüsü yüksek ve ısırmayı seviyor olabilir ancak kötü adamın karşı saldırısında görevinden vazgeçip geri çekilir, ürkeklik gösterir ise köpek görevini tam anlamı ile yapamayacaktır. Köpeğe yapılan yatırım ve eğitim ise o an boşa gidecektir. Özellikle bu ürkek köpek saldırı esnasında sert bir darbe ile karşılaşır ve geri çekilir ise çok büyük bir ihtimal ile bir daha saldırmayacak geri planda kalmayı tercih edecektir. Bunun için ilk önce bakılacak yerlerden biri köpeğin kalbidir. Biz köpeğin kalbine bakarak içinde ne olduğunu ve karışık, zor durumlar ile tehdit altında ne hissettiğini anlamak zorundayız. Sonsuz bir sevgi ve sadakat ile bağlı olduğu sahibine veya eğitmenine karşı girişilecek ölümcül bir hareket karşısında kendi güvenliğini ve hayatını hiçe sayarak cesareti ile tehdide karşı koyan köpek ideal bir koruma köpeğidir. Cesareti olmayan bir koruma köpeği ise boş bir köpektir.
|